Elephant

Słonie są największymi żyjącymi ssakami lądowymi. Największym zarejestrowanym słoniem był ten, którego zastrzelono w Angoli w 1974 roku. Ważył 27,060 funtów (13,5 tony) i stał 13 stóp 8 cali wysoki. Ich kolor skóry jest szary.

Po urodzeniu cielę słonia może ważyć nawet 100 kg (225 funtów). Dziecko słonia rozwija się przez 20 do 22 miesięcy wewnątrz swojej matki. Żadne inne zwierzę lądowe nie rozwija się tak długo przed narodzinami.

Na wolności słonie mają silne więzi rodzinne. Ich sposób zachowania wobec innych słoni jest trudny do zrozumienia dla ludzi. Słonie "rozmawiają" ze sobą bardzo niskimi dźwiękami. Większość dźwięków wydawanych przez słonie jest tak niska, że ludzie ich nie słyszą. Ale słonie mogą usłyszeć te dźwięki z daleka. Słonie mają mocną, skórzaną skórę, aby się chronić.

Słoń afrykański, Loxodonta africana, w Parku Narodowym Luanga, Zambia
Słoń afrykański, Loxodonta africana, w Parku Narodowym Luanga, Zambia

Słoń afrykański, Loxodonta africana, w Parku Narodowym Luanga, Zambia
Słoń afrykański, Loxodonta africana, w Parku Narodowym Luanga, Zambia

Opis fizyczny

Istnieją dwa żyjące rodzaje słoni. Są to słonie afrykańskie Loxodonta africanus i słonie azjatyckie Elephas maximus.

Pień

Najbardziej oczywistą częścią słonia jest trąba. Trąba jest bardzo długim nosem, wykonanym z górnej wargi. Słoń używa swojej trąby do chwytania przedmiotów, takich jak jedzenie. Choć reszta skóry słonia jest mocna i gruba, jego trąba jest bardzo miękka i wrażliwa. Słonie unikają drzew akacjowych z symbiotycznymi mrówkami, ponieważ mogą one ugryźć wnętrze trąby słonia.

Zęby

Słonie mają również kły. Kły to duże zęby wychodzące z ich górnych szczęk. Wiele kości słoniowej pochodzi z kłów słoni. Handlarze kości słoniowej zabili wiele słoni, więc teraz polowanie na nie jest nielegalne. Trąba jest również używana, gdy słoń trąbi. Słoń zazwyczaj stoi nieruchomo, podnosi trąbę i dmucha. Jest to sygnał dla innych słoni i dzikich zwierząt.

Słonie afrykańskie są większe i mają większe uszy. Są to zwierzęta pasące się, które nadal dużo żerują: jedzą liście, gałęzie i trawę. Te duże uszy mają wiele żył, które przenoszą krew w całym ciele. Biolodzy uważają, że krew przepływająca przez ich uszy pomaga słoniom afrykańskim się ochłodzić. Pogoda w Afryce jest gorętsza niż w Azji, więc słoniom trudno jest się ochłodzić. Samice słoni afrykańskich mają kły, ale samice słoni azjatyckich nie. Słonie afrykańskie mają nisko położone miejsce na plecach. Słonie afrykańskie mają dwa "palce" na końcu swojej trąby, ale słonie azjatyckie mają tylko jeden. Słonie indyjskie jedzą głównie trawę.

Trawa zużywa ich zęby, ponieważ ma wysoką koncentrację krzemionki i jest bardzo ścierna. Słonie używają zębów po kolei, nie wszystkich naraz. Oznacza to, że w każdej chwili mają tylko po jednym zębie w każdej szczęce, czyli w sumie cztery.

W sumie mają 24 zęby: 12 przednich, zwanych przedtrzonowcami, i 12 tylnych, zwanych trzonowcami. Kiedy ostatni ząb trzonowy zużyje się, słoń umiera, ponieważ nie może jeść. Mogą one żyć około 70 lat. Ale w zoo lub cyrku ludzie mogą utrzymać słonie przy życiu, karmiąc je miękkim pokarmem.

Niektóre słonie afrykańskie żyją na sawannie, podczas gdy inne żyją w lesie. Dziś wielu ludzi uważa, że są to różne gatunki. Naukowcy nazwali grupę leśną Loxodonta cyclotis, a grupę sawannową Loxodonta africanus.

Opis fizyczny

Istnieją dwa żyjące rodzaje słoni. Są to słonie afrykańskie Loxodonta africanus i słonie azjatyckie Elephas maximus.

Pień

Najbardziej oczywistą częścią słonia jest trąba. Trąba jest bardzo długim nosem, wykonanym z górnej wargi. Słoń używa swojej trąby do chwytania przedmiotów, takich jak jedzenie. Choć reszta skóry słonia jest mocna i gruba, jego trąba jest bardzo miękka i wrażliwa. Słonie unikają drzew akacjowych z symbiotycznymi mrówkami, ponieważ mogą one ugryźć wnętrze trąby słonia.

Zęby

Słonie mają również kły. Kły to duże zęby wychodzące z ich górnych szczęk. Wiele kości słoniowej pochodzi z kłów słoni. Handlarze kości słoniowej zabili wiele słoni, więc teraz polowanie na nie jest nielegalne. Trąba jest również używana, gdy słoń trąbi. Słoń zazwyczaj stoi nieruchomo, podnosi trąbę i dmucha. Jest to sygnał dla innych słoni i dzikich zwierząt.

Słonie afrykańskie są większe i mają większe uszy. Są to zwierzęta pasące się, które nadal dużo żerują: jedzą liście, gałęzie i trawę. Te duże uszy mają wiele żył, które przenoszą krew w całym ciele. Biolodzy uważają, że krew przepływająca przez ich uszy pomaga słoniom afrykańskim się ochłodzić. Pogoda w Afryce jest gorętsza niż w Azji, więc słoniom trudno jest się ochłodzić. Samice słoni afrykańskich mają kły, ale samice słoni azjatyckich nie. Słonie afrykańskie mają nisko położone miejsce na plecach. Słonie afrykańskie mają dwa "palce" na końcu swojej trąby, ale słonie azjatyckie mają tylko jeden. Słonie indyjskie jedzą głównie trawę.

Trawa zużywa ich zęby, ponieważ ma wysoką koncentrację krzemionki i jest bardzo ścierna. Słonie używają zębów po kolei, nie wszystkich naraz. Oznacza to, że w każdej chwili mają tylko po jednym zębie w każdej szczęce, czyli w sumie cztery.

W sumie mają 24 zęby: 12 przednich, zwanych przedtrzonowcami, i 12 tylnych, zwanych trzonowcami. Kiedy ostatni ząb trzonowy zużyje się, słoń umiera, ponieważ nie może jeść. Mogą one żyć około 70 lat. Ale w zoo lub cyrku ludzie mogą utrzymać słonie przy życiu, karmiąc je miękkim pokarmem.

Niektóre słonie afrykańskie żyją na sawannie, podczas gdy inne żyją w lesie. Dziś wielu ludzi uważa, że są to różne gatunki. Naukowcy nazwali grupę leśną Loxodonta cyclotis, a grupę sawannową Loxodonta africanus.

Ewolucja

Słonie są w dalekim stopniu spokrewnione z krowami morskimi, które są dużymi ssakami wodnymi. Wcześni przodkowie w paleocenie i eocenie byli małymi, półwodnymi zwierzętami. Do miocenu wykształciło się kilka grup dużych, głównie zamieszkujących lasy słoni, gomphotheres i deinotheres. Ich zęby wykazują niewielkie zużycie, co wskazuje na dietę opartą na miękkiej, niezbrylającej się roślinności leśnej.

Współczesne słonie - właściwa rodzina Elephantidae - wyewoluowały z gomfoteres, gdy klimat stał się chłodniejszy i bardziej suchy w Pliocenie i Plejstocenie. Należą do niej mamuty i mastodonty, a także współczesne słonie.

Gomfoterie przetrwały długo, a polował na nie człowiek współczesny. Nastąpiła zmiana w zasobach roślinnych - zmniejszyła się powierzchnia lasów, a zwiększyła powierzchnia użytków zielonych. Faworyzowało to wyspecjalizowanych zjadaczy traw w stosunku do generalistów. Ta zmiana w diecie była jednym z czynników, które doprowadziły do wyginięcia gomphotheres w późnym plejstocenie w Ameryce Południowej. Pozostała populacja prawdopodobnie uległa zmianom klimatycznym i/lub drapieżnictwu człowieka około czasu holoceńskiego marginesu.

Istotną cechą współczesnych słoni (zwłaszcza indyjskich) jest to, że żywią się trawą: są przede wszystkim trawożercami, a nie przeglądaczami. W porównaniu z gomfoterami zęby współczesnych słoni są zupełnie inne.

Ewolucja

Słonie są w dalekim stopniu spokrewnione z krowami morskimi, które są dużymi ssakami wodnymi. Wcześni przodkowie w paleocenie i eocenie byli małymi, półwodnymi zwierzętami. Do miocenu wykształciło się kilka grup dużych, głównie zamieszkujących lasy słoni, gomphotheres i deinotheres. Ich zęby wykazują niewielkie zużycie, co wskazuje na dietę opartą na miękkiej, niezbrylającej się roślinności leśnej.

Współczesne słonie - właściwa rodzina Elephantidae - wyewoluowały z gomfoteres, gdy klimat stał się chłodniejszy i bardziej suchy w Pliocenie i Plejstocenie. Należą do niej mamuty i mastodonty, a także współczesne słonie.

Gomfoterie przetrwały długo, a polował na nie człowiek współczesny. Nastąpiła zmiana w zasobach roślinnych - zmniejszyła się powierzchnia lasów, a zwiększyła powierzchnia użytków zielonych. Faworyzowało to wyspecjalizowanych zjadaczy traw w stosunku do generalistów. Ta zmiana w diecie była jednym z czynników, które doprowadziły do wyginięcia gomphotheres w późnym plejstocenie w Ameryce Południowej. Pozostała populacja prawdopodobnie uległa zmianom klimatycznym i/lub drapieżnictwu człowieka około czasu holoceńskiego marginesu.

Istotną cechą współczesnych słoni (zwłaszcza indyjskich) jest to, że żywią się trawą: są przede wszystkim trawożercami, a nie przeglądaczami. W porównaniu z gomfoterami zęby współczesnych słoni są zupełnie inne.

Korzysta z

Ludzie wykorzystywali słonie do różnych celów. Kartagiński generał Hannibal zabrał kilka słoni przez Alpy, kiedy walczył z Rzymianami. Prawdopodobnie użył słonia północnoafrykańskiego, rodzaju słonia, który nie żyje dzisiaj. Był on mniejszy od innych słoni afrykańskich. Słonie są wykorzystywane przez turystów jako przejażdżki.

Ludzie używali słoni indyjskich do przemieszczania się i zabawy. Wiele cyrków je posiada. Syjamczycy, Hindusi i inni Południowi Azjaci używali ich do kilku rzeczy. Walczyły w armiach i miażdżyły przestępców. Wykonywały również ciężkie prace, takie jak podnoszenie drzew i przenoszenie kłód.

Jednak ludzie nigdy nie udomowili słoni. Udomowione zwierzęta są oswojone i rodzą dzieci pod kontrolą człowieka. Samiec słonia w rui jest niebezpieczny i trudny do kontrolowania. Ten stan nazywany jest musth. Większość słoni używanych przez ludzi to samice, z wyjątkiem tych używanych na wojnie. W czasie bitwy samice uciekają przed samcami, dlatego armie potrzebowały samców. Słonie są używane przez turystów do jazdy konnej.

Mężczyzna z Bombaju jeździ na słoniu.
Mężczyzna z Bombaju jeździ na słoniu.

Używa

Ludzie wykorzystywali słonie do różnych celów. Kartagiński generał Hannibal zabrał kilka słoni przez Alpy, kiedy walczył z Rzymianami. Prawdopodobnie użył słonia północnoafrykańskiego, rodzaju słonia, który nie żyje dzisiaj. Był on mniejszy od innych słoni afrykańskich. Słonie są wykorzystywane przez turystów jako przejażdżki.

Ludzie używali słoni indyjskich do przemieszczania się i zabawy. Wiele cyrków je posiada. Syjamczycy, Hindusi i inni Południowi Azjaci używali ich do kilku rzeczy. Walczyły w armiach i miażdżyły przestępców. Wykonywały również ciężkie prace, takie jak podnoszenie drzew i przenoszenie kłód.

Jednak ludzie nigdy nie udomowili słoni. Udomowione zwierzęta są oswojone i rodzą dzieci pod kontrolą człowieka. Samiec słonia w rui jest niebezpieczny i trudny do kontrolowania. Ten stan nazywany jest musth. Większość słoni używanych przez ludzi to samice, z wyjątkiem tych używanych na wojnie. W czasie bitwy samice uciekają przed samcami, dlatego armie potrzebowały samców. Słonie są używane przez turystów do jazdy konnej.

Mężczyzna z Bombaju jeździ na słoniu.
Mężczyzna z Bombaju jeździ na słoniu.

Status na dzień dzisiejszy

Zarówno słonie afrykańskie, jak i azjatyckie są gatunkami zagrożonymi wyginięciem.

Słonie afrykańskie objęte są pewną ochroną prawną w każdym kraju, w którym występują. Jednak 70% ich zasięgu znajduje się poza obszarami chronionymi. Działania ochronne na niektórych obszarach doprowadziły do zwiększenia liczby słoni. Lokalne liczby mogą być kontrolowane przez antykoncepcję lub przeniesienie słoni do innych miejsc. Ubój na dużą skalę (legalne zabijanie) ustał w 1988 roku, kiedy Zimbabwe zaprzestało tego procederu. W 1989 roku handel słoniami i ich produktami (kość słoniowa, mięso) został uznany za nielegalny. Status Załącznika II (co pozwala na ograniczony handel) został nadany słoniom w Botswanie, Namibii i Zimbabwe w 1997 roku, a RPA w 2000 roku. W niektórych krajach legalne są polowania sportowe na te zwierzęta: Botswana, Kamerun, Gabon, Mozambik, Namibia, RPA, Tanzania, Zambia i Zimbabwe mają limity eksportowe na trofea słoniowe. IUCN szacuje, że w 2012 roku liczba ta wynosiła około 440 000 osobników.

Całkowita populacja słoni azjatyckich wynosi około 40.000-50.000 (przybliżone dane szacunkowe). Około połowa tej populacji znajduje się w Indiach. Chociaż słonie azjatyckie ogólnie zmniejszają swoją liczebność, szczególnie w Azji Południowo-Wschodniej, populacja w Ghatach Zachodnich może się zwiększać.

Stan na dziś

Zarówno słonie afrykańskie, jak i azjatyckie są gatunkami zagrożonymi wyginięciem.

Słonie afrykańskie objęte są pewną ochroną prawną w każdym kraju, w którym występują. Jednak 70% ich zasięgu znajduje się poza obszarami chronionymi. Działania ochronne na niektórych obszarach doprowadziły do zwiększenia liczby słoni. Lokalne liczby mogą być kontrolowane przez antykoncepcję lub przeniesienie słoni do innych miejsc. Ubój na dużą skalę (legalne zabijanie) ustał w 1988 roku, kiedy Zimbabwe zaprzestało tego procederu. W 1989 roku handel słoniami i ich produktami (kość słoniowa, mięso) został uznany za nielegalny. Status Załącznika II (co pozwala na ograniczony handel) został nadany słoniom w Botswanie, Namibii i Zimbabwe w 1997 roku, a RPA w 2000 roku. W niektórych krajach legalne są polowania sportowe na te zwierzęta: Botswana, Kamerun, Gabon, Mozambik, Namibia, RPA, Tanzania, Zambia i Zimbabwe mają limity eksportowe na trofea słoniowe. IUCN szacuje, że w 2012 roku liczba ta wynosiła około 440 000 osobników.

Całkowita populacja słoni azjatyckich wynosi około 40.000-50.000 (przybliżone dane szacunkowe). Około połowa tej populacji znajduje się w Indiach. Chociaż słonie azjatyckie ogólnie zmniejszają swoją liczebność, szczególnie w Azji Południowo-Wschodniej, populacja w Ghatach Zachodnich może się zwiększać.

Taksonomia

Taksonomia

Życie rodzinne

Samica słonia będzie miała jedno dziecko (zwane "cielęciem") co cztery lub pięć lat. Cielęta rodzą się wysokie na 85 cm (33 cale) i ważą około 120 kg (260 funtów). Ciąża u słoni trwa około 22 miesięcy. Inna samica słonia często zostaje z nową matką do czasu narodzin dziecka. Nowonarodzone słonie często potrafią stać w ciągu pół godziny po urodzeniu. Matki słoni dotykają swoje dzieci delikatnie swoimi trąbami. Dziecko potrzebuje roku lub więcej, aby opanować swoją trąbę i nauczyć się jej wielu zastosowań.

Małe słonie karmione są mlekiem matki przez pierwsze dwa lata swojego życia. Po urodzeniu pierwszą rzeczą, jaką robi dziecko, jest chodzenie w poszukiwaniu mleka matki. Każdego dnia wypija około 10 litrów mleka.

Życie rodzinne

Samica słonia będzie miała jedno dziecko (zwane "cielęciem") co cztery lub pięć lat. Cielęta rodzą się wysokie na 85 cm (33 cale) i ważą około 120 kg (260 funtów). Ciąża u słoni trwa około 22 miesięcy. Inna samica słonia często zostaje z nową matką do czasu narodzin dziecka. Nowonarodzone słonie często potrafią stać w ciągu pół godziny po urodzeniu. Matki słoni dotykają swoje dzieci delikatnie swoimi trąbami. Dziecko potrzebuje roku lub więcej, aby opanować swoją trąbę i nauczyć się jej wielu zastosowań.

Małe słonie karmione są mlekiem matki przez pierwsze dwa lata swojego życia. Po urodzeniu pierwszą rzeczą, jaką robi dziecko, jest chodzenie w poszukiwaniu mleka matki. Każdego dnia wypija około 10 litrów mleka.

Różne

Białe słonie uważane są w Tajlandii za święte.

Najbardziej znanym fikcyjnym słoniem jest Dumbo. Jest to latający słoń w filmie Disneya. Dziecko słonia jest jedną z "Just So Stories" Rudyarda Kiplinga.

Ganesha jest bogiem mądrości w hinduizmie. Ma głowę słonia.

Słoń jest symbolem Partii Republikańskiej Stanów Zjednoczonych. Jest on podobny do osła Partii Demokratycznej. Pierwszą osobą, która użyła słonia jako symbolu Partii Republikańskiej był Thomas Nast. Zrobił to w karykaturze Harper's Weekly w 1874 roku.

Różne

Białe słonie uważane są w Tajlandii za święte.

Najbardziej znanym fikcyjnym słoniem jest Dumbo. Jest to latający słoń w filmie Disneya. Dziecko słonia jest jedną z "Just So Stories" Rudyarda Kiplinga.

Ganesha jest bogiem mądrości w hinduizmie. Ma głowę słonia.

Słoń jest symbolem Partii Republikańskiej Stanów Zjednoczonych. Jest on podobny do osła Partii Demokratycznej. Pierwszą osobą, która użyła słonia jako symbolu Partii Republikańskiej był Thomas Nast. Zrobił to w karykaturze Harper's Weekly w 1874 roku.


AlegsaOnline.com - 2020 / 2021 - License CC3