Hipopotam nilowy

Hipopotam (Hippopotamus amphibius), lub hipopotam, starożytny grecki "koń rzeczny" (Ιπποπόταμος), jest dużym ssakiem w Afryce, który zwykle zjada rośliny. Jest to jeden z tylko dwóch gatunków z rodziny Hippopotamidae, które są jeszcze żywe. Drugi z nich to hipopotam pygmy.

Hipopotam jest drugim co do wielkości zwierzęciem lądowym, a trzecim co do wagi zwierzęciem lądowym. Słoń jest najcięższy, a nosorożec biały jest drugim najcięższym, ale nieco mniejszym od hipopotama. Hipopotam jest również najcięższym artiodaktylem.

Hipopotam jest półwodny. Oznacza to, że mimo iż zazwyczaj żyje na lądzie, spędza dużo czasu w rzekach i jeziorach, gdzie samce prowadzą grupy od 5 do 30 samic i młodych. W ciągu dnia ochładzają się, przebywając w wodzie lub błocie. W wodzie rodzą też małe hipopotamy. O zmierzchu wychodzą wypasać się na trawie. Hipopotamy odpoczywają razem w wodzie, ale lubią wypasać się same.

Hipopotam ma tułów w kształcie beczki, bardzo duże usta i zęby, prawie bezwłose ciało, krótkie nogi i duże rozmiary. Jest trzecim co do wielkości ssakiem lądowym, sądząc po jego wadze, która mieści się w przedziale od 1½ do 3 ton. Nosorożec biały waży od 1,5 do 3,5 tony, a trzy gatunki słoni od 3 do 9 ton. Mimo że ma krótkie, tłuste nogi, może biec szybciej niż człowiek. Niektóre hipopotamy poruszają się z prędkością 30 km/h (19 mph) na krótkich odcinkach. Hipopotam jest jednym z najgroźniejszych zwierząt na świecie. Jest często nazywany jednym z najbardziej niebezpiecznych zwierząt w Afryce. W Afryce Subsaharyjskiej jest około 125.000 do 150.000 hipopotamów. Zambia (około 40.000) i Tanzania (20.000-30.000) mają najwięcej hipopotamów. Są one zagrożone, ponieważ tracą swoje siedliska i są kuszone dla ich mięsa i zębów kości słoniowej.

Etymologia

Słowo "hipopotam" pochodzi ze starożytnej greki ἱπποπόταμος, hipopotamy, z ἵππος, hipopotamy, "koń", i ποταμός, potamos, co oznacza "rzeka". Tak więc, "hipopotam" oznacza "konia rzecznego". Więcej niż jeden hipopotam nazywany jest hipopotamem, a "hipopotamy" lub "hipopotamy" są również używane. Hipopotamy mają charakter społeczny. Około 30 hipopotamów żyje razem w grupach. Hipopotam męski jest znany jako byk. Samica hipopotama nazywana jest krową, a niemowlęcy hipopotam nazywany jest cielęciem. Gatunek ten nazywany jest również hipopotamem pospolitym lub hipopotamem nilowym.

Opis

Hipopotamy są czwartym największym ssakiem na świecie (po wielorybach, słoniach i nosorożcach). Hipopotam egipski jest mniejszy od pozostałych. Mogą one żyć w wodzie lub na lądzie. Mogą chodzić lub nawet biegać po dnie rzeki.

Ponieważ hipopotamy są tak duże, że trudno jest je zważyć na wolności. Większość dorosłych samców hipopotamów waży od 1500 do 1800 kg (3 300-4 000 funtów). Samice hipopotamów są mniejsze i zazwyczaj ważą od 1 300 do 1 500 kg (2 900 do 3 300 funtów). Starsze samce mogą stać się jeszcze większe. Mają one co najmniej 3 200 kg, a czasami ważą nawet 4 500 kg (9 900 lb).

Męskie hipopotamy wydają się rosnąć przez całe swoje życie. Jednak samice hipopotamów stają się najcięższe, gdy mają około 25 lat.

Hipopotamy mają duże i ciężkie ciała, ciemnoszarą skórę i krótkie nogi. Główną obroną hipopotamów są ich niezwykle silne usta. Mogą one urosnąć do 15 stóp i ważyć 3000 funtów.

Hippo w zoo w Lizbonie
Hippo w zoo w Lizbonie

Rysunek szkieletu hipopotama
Rysunek szkieletu hipopotama

Wewnątrz ust hipopotama
Wewnątrz ust hipopotama

Życie

Hipopotamy są roślinożercami, które żyją w grupach. Dorosły hipopotam, mimo że jest półpłodny i ma nogi z pajęczyną, nie jest szczególnie dobrym pływakiem ani nie potrafi pływać. Rzadko spotyka się go w głębokiej wodzie, a kiedy tak się dzieje, zwierzę porusza się skokami podobnymi do skoków morświna z dna. W ciągu dnia zazwyczaj przebywa w błocie i wodzie, a w nocy wychodzi na trawę lub liście. Mimo że są to zwierzęta nieporęczne, hipopotamy mogą galopować z prędkością 30 km/h (19 mph) na lądzie, ale zwykle kłusują.

Dystrybucja

Wiele hipopotamów żyło w Afryce Północnej i Europie do około 30.000 lat temu. Dawno temu były one powszechne w egipskim regionie Nilu, ale teraz już ich tam nie ma. Pliniusz Starszy pisze, że w jego czasach najlepszym miejscem do znalezienia tego zwierzęcia w Egipcie było kopułę świętego Nilu. Zwierzę to nadal można było tam znaleźć po arabskim podboju w 639 roku. Hipopotamy nadal znajdują się w rzekach i jeziorach Ugandy, Sudanu, Somalii, Kenii, północnej Demokratycznej Republice Konga i Etiopii, na zachód przez Ghanę do Gambii, a także w Afryce Południowej (Botswana, Republika Południowej Afryki, Zimbabwe, Zambia). Niektóre hipopotamy mieszkają również w Tanzanii i Mozambiku. Lubią mieszkać w miejscach z wodą, która nie jest zbyt głęboka.

Hipopotamy i ludzie

Agresja

Hipopotamy są bardzo agresywne wobec ludzi, których często atakują zarówno w łodziach, jak i na lądzie, bez widocznej prowokacji. Ta agresja hipopotama jest powodowana przez ludzi, którzy zbliżają się zbytnio do swoich dzieci. Hipopotamy bardzo chronią swoje młode i często obawiają się, że ludzie stanowią duże zagrożenie dla ich młodych. Powszechnie uważa się je za jedno z najbardziej niebezpiecznych dużych zwierząt w Afryce.

Archeologia

Najwcześniejszy dowód na to, że ludzie byli związani z hipopotamami, pochodzi z rzeźniczych śladów cięcia na kościach hipopotamów w Bouri Formation sprzed około 160 000 lat. Późniejsze malowidła skalne i ryciny przedstawiające upolowanych hipopotamów. Znaleziono je w górach środkowej Sahary z 4-5.000 lat temu w pobliżu Djanetu. Starożytni Egipcjanie również wiele wiedzieli o hipopotamach. Wiedzieli, że hipopotam to dzikie, dzikie zwierzę, które żyło w Nilu. W egipskiej mitologii, Tawaret, bogini ochrony w czasie ciąży i porodu, miała głowę hipopotama. Było to spowodowane tym, że starożytni Egipcjanie widzieli, jak ochronna samica hipopotamów może być o ich młodym.

Rzeźba fajansowa, z Nowego Królestwa Egiptu, 18/19 dynastia, c. 1500-1300 p.n.e., kiedy hipopotamy były jeszcze powszechne wzdłuż Nilu.
Rzeźba fajansowa, z Nowego Królestwa Egiptu, 18/19 dynastia, c. 1500-1300 p.n.e., kiedy hipopotamy były jeszcze powszechne wzdłuż Nilu.

Pobyt w londyńskim ZOO w 1852 r.
Pobyt w londyńskim ZOO w 1852 r.


AlegsaOnline.com - 2020 / 2021 - License CC3