Pingwiny

Pingwiny to ptaki morskie z rodziny Spheniscidae. Używają swoich skrzydeł do "latania" pod wodą, ale nie potrafią latać w powietrzu. Żywią się rybami i innymi owocami morza. Pingwiny składają jaja i wychowują swoje dzieci na lądzie.

Pingwiny żyją tylko na południowej półkuli świata: Antarktyda, Nowa Zelandia, południowa Australia, Południowa Afryka i Ameryka Południowa. Najdalej na północ wysunięte są Wyspy Galapagos, gdzie przepływa zimny Prąd Humboldta.

Opis fizyczny

Wszystkie pingwiny mają biały brzuch i ciemny, najczęściej czarny, grzbiet. Jest to rodzaj kamuflażu, który zapewnia im bezpieczeństwo podczas pływania, ponieważ sprawia, że wtapiają się w tło. Białe i czarne kolory tworzą efekt zwany kontr-cieniowaniem. Kiedy drapieżnik patrząc od dołu widzi biały brzuch i skrzydła pływającego pingwina, nie może zobaczyć pingwina dobrze, ponieważ światło pochodzi z góry. Jednak, gdy patrzy się z góry, czarny grzbiet pingwina zlewa się z ciemną wodą poniżej, więc trudno je dostrzec.

Największe pingwiny mogą stać prawie 4 stopy wysokości (110 cm) i może ważyć prawie 100 funtów (40 kg). Najmniejsze rodzaje mają tylko około jednej stopy (32 cm) wysokości.

Pingwiny mają grubą warstwę tranu, który pomaga im utrzymać ciepło, a ich pióra są bardzo ciasno upakowane, aby stworzyć kolejną osłonę. Mają również warstwę wełnistych piór puchowych, pod zewnętrznymi żyłkowymi piórami, które są pokryte rodzajem oleju, który czyni je wodoodpornymi.

Pingwiny mają pajęcze stopy używane do wiosłowania w wodzie. Nie potrafią dobrze chodzić, więc brodzą. Pingwiny nie potrafią latać, ale potrafią bardzo dobrze pływać. Ich skrzydła stały się sztywne i mają małe płetwy do pływania. Mają dobry słuch i mogą widzieć pod wodą.

Życie

Większość pingwinów składa dwa jaja rocznie, ale pingwiny cesarskie tylko jedno. Po mate pingwiny, matka składa jajko lub jajka i wkrótce idzie w oceanie do jedzenia. Ojciec i matka na zmianę utrzymują jajka w cieple, a pisklęta w cieple po wykluciu. Rodzic na służbie dziecka nie ma nic do jedzenia. Rodzice pingwinów dzwonią, by odnaleźć się nawzajem wśród tysięcy ptaków, gdy wracają z żerowisk. Czas, w którym jedno z rodziców jest samo z jajami lub pisklętami i głoduje, może trwać tygodnie lub miesiące, w zależności od tego, jakim rodzajem pingwina jest. Jeśli jeden z rodziców nie wróci, drugi musi porzucić jajo, aby pójść i zjeść.

Dieta

Pingwiny jedzą kryl, ryby, kałamarnice i inne małe zwierzęta z oceanu, które łapią. W oceanie czują się jak w domu. Wychodzą na ląd lub lód, aby złożyć jaja i wychować pisklęta. Nie jedzą tam, ponieważ żyją w miejscach, gdzie ląd nie ma dla nich pożywienia. U większości gatunków ptaków wszystkie gniazdują razem w wielkiej grupie, zwanej gawrą. Zwykle budują gniazda na ziemi z kamieni lub błota.

Pingwiny nie potrafią odczuwać smaku ryb. Zostało to odkryte, gdy zespół badawczy zauważył, że brakuje im kilku kluczowych genów odpowiedzialnych za smak. Bliższe przyjrzenie się DNA pingwinów wykazało, że wszystkim gatunkom brakuje funkcjonujących genów dla receptorów smaków słodkiego, umami i gorzkiego. Nie ma to dla nich znaczenia, ponieważ połykają ryby w całości, bez żucia.

Różne rodzaje

Istnieje 15-20 żyjących gatunków (rodzajów) pingwinów. Pingwin białopłetwy jest dziś powszechnie uważany za podgatunek pingwina małego. Nadal nie jest jasne, czy pingwin królewski jest podgatunkiem pingwina makreli. Naukowcy nie są również pewni, czy pingwiny konik polny to jeden, dwa, czy trzy gatunki.

Lista pingwinów

  • Aptenodytes
    • Pingwin królewski (Aptenodytes patagonicus)
    • Pingwin cesarski (Aptenodytes forsteri)
  • Pygoscoscelis
    • Pingwin Adelelie (Pygoscelis adeliae)
    • Pingwin szablozębny (Pygoscelis Antarctica)
    • Pingwin Gentoo (Pygoscelis papua)
  • Eudyptes (pingwiny grzebieniaste)
    • Pingwin Konik polny (Eudyptes chrysocome)
    • Pingwin fiordzki (Eudyptes pachyrhynchus)
    • Pingwin słoniowy (Eudyptes robustus)
    • Pingwin królewski (Eudyptes schlegeli)
    • Pingwin wyprostowany (Eudyptes sclateri)
    • Pingwin makaronowy (Eudyptes chrysolophus)
  • Megadyptes
    • Pingwin żółtooki (Megadyptes antipodes)
  • Eudyptula
    • Pingwin mały (Eudyptula minor)
    • Pingwin białopłetwy (Eudyptula minor albosignata)
    • Pingwin afrykański (Spheniscus demersus)
    • Pingwin magellański (Spheniscus magellanicus)
    • Pingwin Humboldta (Spheniscus humboldti)
    • Pingwin z Galapagos (Spheniscus mendiculus)

Obrazy

·        

Pingwiny w zoo w Holandii

·        

Pingwin Humboldta pływający pod wodą

·        

Kolonia pingwinów Adelie na Antarktydzie

·        

Wróżki pingwiny w zoo w Melbourne, Australia

·        

Pingwin magellański, półwysep Valdes, Argentyna

Powiązane strony


AlegsaOnline.com - 2020 / 2021 - License CC3