Jeleniowate

Jelenie (w liczbie pojedynczej i mnogiej) to grupa ssaków parzystokopytnych. Tworzą one rodzinę jeleniowatych (Cervidae).

Samiec jelenia nazywany jest jeleniem lub kozłem, samica jelenia nazywana jest sarną lub łanią, a młody jeleń nazywany jest jeleń, koźlę lub cielę.

Istnieje około 60 gatunków jeleni. Pierwotnie żyły na półkuli północnej, a obecnie występują w Europie, Azji, Ameryce Północnej i Ameryce Południowej. Człowiek wprowadził jelenie do Australii, Nowej Zelandii i Afryki Południowej.

Antlers

Prawie wszystkie dorosłe jelenie mają poroże, z wyjątkiem jednego, jelenia wodnego, który ma kły. Tylko samce jeleni mają poroże, z wyjątkiem reniferów (karibu), u których poroże noszą obie płcie. Poroże jest liściaste i odpada po okresie godowym. Ich głównym zastosowaniem jest walka samców o grupy samic w okresie rujnacji (okres godowy).

Jelenie piżmowe (rodzina Moschidae) i chevrotains (Tragulidae) nie mają poroża i nie są jeleniami. Są to przeżuwacze (Ruminantia). Nie są bliżej spokrewnione z jeleniami niż jakiekolwiek inne parzystokopytne. Ich historia ewolucyjna nie jest dobrze znana i często są one określane jako "nie prawdziwy jeleń".

Zachowanie

Jelenie nie budują gniazd ani nor. Znajdują bezpieczne i wygodne miejsce do odpoczynku pod nisko wiszącymi, wiecznie zielonymi gałęziami. Trzymają się blisko miejsc, w których mogą znaleźć pożywienie. W lecie żywią się trawami, roślinami i chwastami. Jesienią lubią grzyby i małe gałęzie. Nie przechowują pokarmu na zimę. Jeśli śnieg nie jest głęboki, używają swoich kopyt do odkrywania mchu i liści. Jeśli śnieg jest głęboki, jedzą gałązki i gałęzie.

Jeleń ma zazwyczaj jedno lub dwa młode na wiosnę. Młode jest w wieku przedpokwitaniowym i może stać zaraz po urodzeniu, ale jest słabe. Łania chowa każde młode w innym miejscu. Są one zakamuflowane przez plamy na ich plecach.

Jelenie mają wielu drapieżników. Wilki, kuguary, psy i ludzie będą jeść jelenie. Zawsze patrzą, słuchają i wyczuwają niebezpieczeństwo.

Zachowanie grupy

Rutyna ustala, które samce są dominujące, a każdy udany samiec ma grupę samic. Grupa pozostaje razem aż do narodzin młodych, około czterech lub pięciu miesięcy. Następnie grupa może się rozpaść lub może stać się grupą złożoną wyłącznie z samic. Jelenie są z natury gregarius (towarzyskie) i lubią żyć razem. Pomaga im to w obronie przed drapieżnikami. Szczegóły różnią się w zależności od gatunku.

Dieta

Jelenie są drapieżnikami, żywią się głównie liśćmi. Jelenie wybierają lekkostrawne pędy, młode liście, świeże trawy, miękkie gałązki, owoce, grzyby i porosty. Jest to w większości pokarm o niskiej zawartości włókien. Samce jelenia potrzebują minerałów takich jak wapń i fosforan do wzrostu poroża.

Ewolucja

Jelenie są grupą monofiletyczną. Pochodzą z półkuli północnej, a na niektóre kontynenty Gondwany dotarły znacznie później. Jelenie szlachetne występują w górach Atlas w Afryce Północnej, a niektóre jelenie dotarły do Ameryki Południowej poprzez Wielką Przesiadkę Amerykańską.

Poniżej Afryki Północnej nie występują jelenie. Ich miejsce w ekosystemach zajmują antylopy, które zajmują niszę podobną do jeleni. Antylopy nie są grupą monofiletyczną. Typy antylop wyewoluowały z kilku grup bydlęcych i są przykładem ewolucji konwergentnej.

Taksonomia

Rodzina jeleniowatych liczy około 62 gatunków.

  • Rodzina jeleniowatych
    • Podrodzina Hydropotinae: Jelenie wodne
      • Rodzaj Hydropotes
        • Jeleń wodny, Hydropotes inermis
    • Podrodzina Muntiacinae: Muntjacs
      • Genus Muntiacus: Muntjacs
      • Rodzaj Elaphodus
        • Jelonek rogacz, Elaphodus cephalophus
    • Podrodzina Capreolinae: Jeleniowate Nowego Świata
      • Rodzaj Capreolus
        • Sarna, Capreolus capreolus
        • Sarna syberyjska, Capreolus pygargus
      • Rodzaj Odocoileus
        • Jeleń wirginijski, Odocoileus virginianus
        • Jeleń mułowy, Odocoileus hemionus
      • Rodzaj Ozotoceros
        • Jeleń pampasowy, Ozotoceros bezoarticus
      • Rodzaj Blastocerus
        • Jeleń błotny, Blastocerus dichotomus
      • Genus Mazama: Jeleń Brocket
      • Genus Pudu: Pudú
      • Rodzaj Rangifer
        • Renifer, Rangifer tarandus
      • Genus Hippocamelus: Jeleń andyjski
      • Rodzaj Alces
    • Podrodzina Cervinae: Jelenie szlachetne, jelenie Starego Świata
      • Rodzaj
        • Chital,
        • Jeleń szlachetny, Axis porcinus
        • Bawean deer, Axis kuhlii
        • Jeleń kalamański, Axis calamianensis
      • Rodzaj Elaphurus
        • Jeleń Père David, Elaphurus davidianus
      • Rodzaj Cervus
        • Jeleń szlachetny, Cervus elaphus
        • Wapiti (łoś) Cervus canadensis
        • Jeleń szlachetny, Cervus albirostris
        • Jeleń Sika, Cervus nippon
        • Barasingha, Cervus duvaucelii
        • Jeleń Schomburgka, Cervus schomburgki
        • Thamin, Cervus eldii
        • Jeleń sambar, Cervus unicolor
        • Jeleń ruski, Cervus timorensis
        • Jeleń filipiński, Cervus mariannus
        • Filipiński jeleń plamisty, Cervus alfredi
      • Rodzaj Dama
Łoś, największy jeleń
Łoś, największy jeleń

Dziecko sarny, ukrywające się
Dziecko sarny, ukrywające się

Jeleń szlachetny i jego młode
Jeleń szlachetny i jego młode

Samica daniela
Samica daniela

W miejscach zacienionych nie są one tak łatwo zauważalne
W miejscach zacienionych nie są one tak łatwo zauważalne

Różne

Najbardziej znanym fikcyjnym jeleniem jest Bambi.


AlegsaOnline.com - 2020 / 2021 - License CC3