Świnionos malutki

Nietoperz trzmielojad (Craseonycteris thonglongyai), znany również jako nietoperz Kitti, jest zagrożonym gatunkiem nietoperza. Jest on jedynym członkiem rodziny Craseonycteridae. Występuje w zachodniej Tajlandii i południowo-wschodniej Birmie. Zazwyczaj żyje w wapiennych jaskiniach wzdłuż rzek.

Jest to najmniejszy gatunek nietoperza i jeden z najmniejszych ssaków na świecie. Ma czerwonobrązowe lub szare umaszczenie, z charakterystycznym świńskim ryjkiem. Kolonie różnią się wielkością, średnio 100 osobników w jednej jaskini. Nietoperz żeruje podczas krótkich okresów aktywności wieczorem i o świcie, żerując na pobliskich obszarach leśnych w poszukiwaniu owadów. Samice nietoperzy mają tylko jedno potomstwo rocznie.

Opis

Trzmielojad ma około 29-33 milimetrów długości i 2 gramy masy. Stąd jego potoczna nazwa "trzmielojad". Jest to najmniejszy gatunek nietoperza. Ryjówka etruska jest lżejsza (1,2-2,7 g) (0,042-0,095 oz).

Nietoperz ma charakterystyczny spuchnięty, świński pysk z cienkimi, pionowymi nozdrzami. Jego uszy są stosunkowo duże, a oczy małe i w większości ukryte pod futrem. Jego zęby są typowe dla owadożernych nietoperzy.

Skrzydła są stosunkowo duże i ciemniejsze, z długimi końcami, które umożliwiają nietoperzowi zawisanie. Nietoperz Kitti nie ma widocznego ogona. Pomiędzy tylnymi nogami znajduje się duża sieć skóry, która może pomóc w lataniu i łapaniu owadów, chociaż nie ma kości ogonowych, które pomagają kontrolować go w locie.

Zasięg i rozmieszczenie

W Tajlandii nietoperz występuje w niewielkim regionie prowincji Kanchanaburi, w dorzeczu rzeki Khwae Noi.

Od czasu odkrycia w 2001 roku jednego osobnika w Birmie, zidentyfikowano co najmniej dziewięć odrębnych stanowisk. Populacje tajlandzka i birmańska są morfologicznie identyczne, ale ich sygnały echolokacyjne są odmienne. Nie wiadomo, czy te dwie populacje są od siebie odizolowane reprodukcyjnie.

Zachowanie

Gniazda trzmielojada znajdują się w jaskiniach wapiennych wzgórz, wzdłuż rzek, w suchych lasach wiecznie zielonych lub liściastych. W wielu jaskiniach żyje tylko 10-15 osobników, ale średnia liczebność grupy wynosi 100, a maksymalna około 500. Osobniki gniazdują wysoko na ścianach lub kopułach dachowych, w znacznej odległości od siebie. Nietoperze odbywają również sezonowe migracje pomiędzy jaskiniami.

Nietoperz ma krótki okres aktywności, opuszczając swoje schronienie tylko na 30 minut wieczorem i 20 minut o świcie. Te krótkie loty są łatwo przerywane przez ulewne deszcze lub niskie temperatury. W tym okresie nietoperz żeruje na polach manioku i kapoku lub na wierzchołkach kęp bambusa i drzew tekowych, w promieniu jednego kilometra od miejsca grzędowania. Skrzydła wydają się być przystosowane do lotu w zawisie, a zawartość jelit osobników zawiera pająki i owady, które prawdopodobnie zostały zebrane z liści. Niemniej jednak, większość zdobyczy jest prawdopodobnie chwytana w locie. Głównymi składnikami diety nietoperzy są małe muszki.

Późno w porze suchej (około kwietnia) każdego roku samice rodzą jedno potomstwo. Podczas okresów karmienia młode pozostaje w grzędach lub jest przyczepione do matki na jednym z jej dwóch szczątkowych sutków łonowych.

Taksonomia

Nietoperz trzmielojad został odkryty w 1974 roku. Jest to jedyny żyjący gatunek z rodziny Craseonycteridae.

Zachowanie

Podczas ostatniego przeglądu gatunku w 1996 roku, nietoperz ten został wymieniony przez IUCN jako zagrożony, z tendencją spadkową populacji.

Obecnie najbardziej znaczącym i długoterminowym zagrożeniem dla tajlandzkiej populacji może być coroczne wypalanie lasów, które jest najbardziej rozpowszechnione w okresie rozrodczym nietoperzy. Ponadto, negatywny wpływ może mieć proponowana budowa rurociągu z Birmy do Tajlandii. Zagrożenia dla populacji birmańskiej nie są dobrze znane.

W 2007 r. nietoperz ten został uznany przez projekt EDGE (ewolucyjnie odrębny i globalnie zagrożony) za jeden z 10 najważniejszych gatunków.


AlegsaOnline.com - 2020 / 2022 - License CC3