Krukowate

Corvidae to rodzina krukowatych. Wszystkie są wróblami. W rodzinie tej występuje ponad 120 gatunków. Słowo "wrona" jest również używane do opisania ptaków z rodzaju Corvus. Rodzaj ten obejmuje wrony, kawki i kruki.

Wrony występują na wszystkich kontynentach z wyjątkiem południowej części Ameryki Południowej i Antarktydy. Najwięcej wron występuje w Ameryce Południowej, Ameryce Środkowej, Europie i Azji. W Afryce, Australii i Ameryce Północnej występuje tylko po 10 gatunków.

Grupa wron jest nazywana mordem.

Wrona domowa lub Corvus splendensZoom
Wrona domowa lub Corvus splendens

Przykład zmienności w rodzinie krukowatych: sroka czarnogrzbieta z północno-zachodniego MeksykuZoom
Przykład zmienności w rodzinie krukowatych: sroka czarnogrzbieta z północno-zachodniego Meksyku

Opis

Większość członków rodziny krukowatych jest czarna, np. wrony, gawrony, gawrony, kruki i kawki. Jednak nie wszystkie wrony są czarne. Sroki i szpaki mogą być czarno-białe, niebiesko-zielone lub brązowe. Sójki są często niebiesko-białe.

Wrony to jedne z najbardziej inteligentnych ptaków na świecie. Wrony i gawrony dobrze posługują się narzędziami, na przykład patykami lub gałązkami. Sroki widzą siebie w lustrze i rozumieją, że jest to odbicie. Wiele wron żyje w pobliżu ludzi w miastach i miasteczkach. Niektóre wrony (np. wrony siwe) żyją w lasach. Są one bardziej płochliwe niż wrony żyjące w miastach.

Niektóre wrony w Ameryce Północnej, Europie i północnej Azji migrują. Oznacza to, że latem lub zimą podróżują w różne miejsca. Większość wron to ptaki rezydentki. Oznacza to, że żyją w tym samym miejscu przez cały rok.

Wiele wron żyje w dużych grupach. Na przykład, wiele gawronów gniazduje razem w dużych grupach na szczytach drzew. Nazywa się to gawroniarnią. Wrony w dużych grupach są często hałaśliwe. Jednak w sezonie lęgowym (czyli wtedy, gdy ptaki zakładają gniazda i rodzą dzieci) wrony mogą się złościć i odstraszać inne wrony.

Wrony żywią się różnorodnym pożywieniem. Zjadają pisklęta (młode ptaki) i jaja z gniazd, małe zwierzęta (myszy i szczury), padlinę (martwe zwierzęta), warzywa i śmieci. Przez większą część roku wrony i gawrony kopią w trawnikach swoimi silnymi dziobami i zjadają różnego rodzaju owadzie larwy i robaki. Ponieważ mogą atakować gniazda innych ptaków, wrony mogą być nękane przez inne gatunki. Wtedy broniące się ptaki grupują się, aby przegonić wronę. Ponadto, w gospodarstwach rolnych, wrony będą jeść warzywa i nasiona. Rolnicy nie chcą, aby tak się stało, więc robią stracha na wróble. Jest to przedmiot wykonany ze słomy i starych ubrań. Wygląda on jak człowiek i może odstraszyć wrony.

Wrony robią swoje gniazda na wysokich drzewach. Wykonują gniazdo z dużych patyków. Zwykle składają od 3 do 8 jaj. Oboje rodzice opiekują się młodymi.

Główne gatunki

Do rodziny należą:

Pytania i odpowiedzi

P: Co to jest rodzina Corvidae?
A: Rodzina Corvidae to grupa wróblowatych, powszechnie znana jako rodzina krukowatych.

P: Ile gatunków należy do rodziny krukowatych?
A: W rodzinie krukowatych występuje ponad 120 gatunków.

P: Jaki rodzaj obejmuje wrony, kawki i kruki?
O: Rodzaj, do którego należą wrony, kawki i kruki, nazywa się Corvus.

P: Gdzie najczęściej można spotkać wrony?
O: Najwięcej wron można spotkać w Ameryce Południowej, Ameryce Środkowej, Europie i Azji.

P: Czy istnieją kontynenty, na których nie ma wron?
O: Wrony nie występują w południowej części Ameryki Południowej ani na Antarktydzie.

P: Ile gatunków wron występuje w Afryce, Australii i Ameryce Północnej?
O: W Afryce, Australii i Ameryce Północnej jest tylko po 10 gatunków wron.

P: Jak nazywa się grupa wron?
O: Grupę wron nazywa się mordem.

AlegsaOnline.com - 2020 / 2022 - License CC3