Xavier Rudd

Xavier Rudd (ur. 1978) jest australijskim muzykiem. Dorastał w małym miasteczku Torquay w stanie Victoria w Australii. Kiedy Rudd był młody, nauczył się grać na didgeridoo na wężu od odkurzacza.

Rudd znany jest z występów na festiwalach muzycznych i koncertach w Australii i Ameryce Północnej. Ma wielu fanów w Australii, swojej ojczyźnie, a także w Kanadzie, gdzie nagrał kilka albumów koncertowych.

Niektóre z jego piosenek poruszają tematy polityczne, dotyczące środowiska naturalnego i praw Aborygenów australijskich.

Życie osobiste

Rudd jest ojcem dwóch synów, Joaquina i Finojeta, oraz mężem swojej kanadyjskiej żony, Marci. Twierdzi, że podczas podróży ma przy sobie skarpetkę swojego syna Joaquina, ponieważ jego rodzina często nie może podróżować razem z nim.

Rudd określa się również jako pełnoetatowy "barefooter", co oznacza, że nie posiada żadnych butów ani innego obuwia. Rudd jest również wegetarianinem.

Dyskografia

Albumy studyjne

  • To Let (2002)
  • Ukojenie (2004)
  • Jedzenie w brzuchu (2005)
  • Biała ćma (2007)
  • Mroczne odcienie błękitu (2008)
  • Koonyum Sun *z Izintabą (2010)
  • Ptak duch (2012)

Albumy na żywo

  • Live in Canada (2001)
  • Live at the Grid (2003)
  • Dobry duch (2005)

AlegsaOnline.com - 2020 / 2022 - License CC3