Żuraw indyjski

Żuraw sarus (antygen Grus) jest dużym żurawiem niemigrującym, występującym w częściach subkontynentu indyjskiego, Azji Południowo-Wschodniej i Australii. Jest najwyższym latającym ptakiem i może urosnąć do 1,8 m (5,9 stopy) wysokości. Jego rozpiętość skrzydeł może wynosić do 2,4 m, a waga 8,4 kg. Żyje na otwartych terenach podmokłych.

Żuraw sarus łatwo odróżnić od innych żurawi w tym regionie poprzez swój ogólny szary kolor i kontrastującą czerwoną głowę i górną szyję. Żurawie te żerują na bagnach i płyciznach podmokłych na korzeniach, bulwach, owadach, skorupiakach i małych kręgowcach. Podobnie jak inne żurawie, tworzą one trwałe pary i utrzymują terytoria. Tam wykonują pokazy terytorialne i dworskie, które obejmują głośne trąbienie, skoki i ruchy taneczne. W Indiach są symbolami wierności i są uważane za partnera na całe życie, a ich utrata nawet do tego stopnia, że umierają z głodu na śmierć.

Główna pora lęgowa przypada na porę deszczową, kiedy para buduje ogromne gniazdo "wyspa", okrągłą platformę z trzcin i traw o średnicy prawie dwóch metrów i wysokości wystarczającej do przebywania nad otaczającą ją płytką wodą.

Liczba żurawi Sarus znacznie spadła w ostatnim stuleciu. Szacuje się, że obecna populacja stanowi mniej więcej jedną dziesiątą (może 2,5%) liczby, która istniała w latach pięćdziesiątych XIX wieku. Twierdzą tego gatunku jest Radżastan w Indiach, gdzie jest on tradycyjnie czczony. Żyje na terenach podmokłych, a także na terenach rolniczych w pobliżu ludzi. Gdzie indziej, gatunek ten został wyeliminowany w wielu częściach swojego dawnego zasięgu.

Antygona GrusZoom
Antygona Grus


AlegsaOnline.com - 2020 / 2022 - License CC3