Łubin

Łubin, często pisany łubin w Ameryce Północnej, jest wspólną nazwą dla członków rodzaju Lupinus w rodzinie Fabaceae.

Rodzaj ten obejmuje od 150 do 200 gatunków i ma szerokie rozmieszczenie w regionie śródziemnomorskim - podgen. Lupinus, i Ameryka - Subgen. Platycarpos (Wats.) Kurl.

Gatunki te to głównie byliny zielne o wysokości 0,3-1,5 m, ale niektóre są roślinami jednorocznymi, a kilka to krzewy do 3 m wysokości, z których jeden to Lupinus jaimehintoniana, drzewo o wysokości 8 m i pniu o średnicy 20 cm, pochodzące z meksykańskiego stanu Oaxaca. Mają charakterystyczny i łatwo rozpoznawalny kształt liści, z miękkimi, zielonymi do szaro-zielonych lub srebrzystymi liśćmi, z blaszkami zwykle podzielonymi na 5-17 liści lub zredukowanymi do pojedynczego listka w kilku gatunkach południowo-wschodnich Stanów Zjednoczonych; w wielu gatunkach liście są owłosione, często gęsto. Kwiaty są produkowane w gęstych lub otwartych okółkach na wzniesionym kłosie, każdy kwiat 1-2 cm długości, z typowym kształtem kwiatu papryki z górnym "standardem", dwa boczne "skrzydła" i dwa dolne płatki połączone jako "stępka". Owocem jest strąk zawierający kilka nasion.

Liście łubinu od spoduZoom
Liście łubinu od spodu

Łubin jako wprowadzony szkodnik

W Nowej Zelandii łubiny uciekły w głąb lądu i rosną w dużych ilościach wzdłuż głównych dróg i strumieni na Wyspie Południowej. Nasiona przewożone są przez opony samochodowe i strumień wody, i niestety, niektóre sklepy turystyczne w głównych obszarach turystycznych zostały zgłoszone do sprzedaży pakietów nasion łubinu turystom, z instrukcją, aby sadzić, podlewać i obserwować, jak wyrastają one na gigantyczną łodygę fasoli. Są one głównie niebieskie, różowe i fioletowe, z pewną ilością żółtego, i są bardzo atrakcyjne, zapewniając kolorowe widoki na tle gór i jezior. Nowozelandzkie władze środowiskowe prowadzą kampanię na rzecz zmniejszenia ich liczby, chociaż wydaje się to beznadziejnym zadaniem, szczególnie w obliczu wspomnianej wyżej ignorancji. Na polach wydają się one być wyeliminowane przez owce, a zatem pozostają w dużej mierze ograniczone do nie wypasanych krawędzi przydrożnych i brzegów potoków.


AlegsaOnline.com - 2020 / 2022 - License CC3