Voivod

Voivod to zespół heavy metalowy z Kanady. Ich styl muzyczny zmieniał się od początku istnienia. Zaczynali jako zespół speed metalowy, ale w końcu zaczęli dodawać mieszankę metalu progresywnego i thrash metalu, aby stworzyć swój własny, unikalny styl metalowy.

Do tej pory Voivod wydał jedenaście albumów studyjnych, a także jedną EP-kę, jeden album koncertowy, dwie kompilacje, siedem demówek i jedno DVD z koncertem na żywo. Popularność zdobyli dzięki piątemu studyjnemu albumowi "Nothingface" (1989), który jako pierwszy album Voivod wszedł na listę Billboard200, osiągając liczbę 114 i jak dotąd jest ich największym sukcesem. Ostatnim studyjnym albumem Voivod jest "Target Earth" z 2013 roku. Obecnie zespół pracuje nad nowym albumem.

Voivod to także zespół, do którego dołączył basista Jason Newsted po odejściu z Metalliki w 2001 roku.

Dyskografia

  • Wojna i ból (1984)
  • Rrröööaaarrr (1986)
  • Technologia zabijania (1987)
  • Wymiar Hatröss (1988)
  • Nothingface (1989)
  • Anioł Szczur (1991)
  • The Outer Limits (1993)
  • Negatron (1995)
  • Fobos (1997)
  • Voivod (2003)
  • Katorz (2006)
  • Infini (2009)
  • Ziemia docelowa (2013)

AlegsaOnline.com - 2020 / 2022 - License CC3